Jedzenie powinno być normalną i przyziemną czynnością. Nasze organizmy są stworzone by kochać dobre jedzenie, a nasze dziedzictwo kulturowe odzwierciedla to traktując posiłki jako wydarzenie społeczne i okazję do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jednak w dzisiejszych czasach jedzenie przestało być czynnością nieskomplikowaną.
Obawiamy się, że jemy za dużo i że pozwalamy sobie na niewłaściwe pokarmy, martwi nas nasza masa ciała, a nawet niekorzystne wrażenie jakie możemy sprawiać, ponieważ nie potrafimy kontrolować konsumpcji. W rezultacie wiele osób chce wpływać na swoje zachowania żywieniowe, ale napotyka tu na poważne trudności, co czyni z tej kwestii ważny problem psychologiczny. Ma on szczególne znaczenie dla młodzieży: mimo że zazwyczaj zdają sobie sprawę z istotności zdrowego odżywiania, wskazują również na problemy w zakresie trzymania się zdrowej diety. Pokusa sięgnięcia po niezdrową żywność jest czasem zbyt silna.